Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

See The Latest News And Architecture Related To Museu Blau.

The Museu Blau is the principle focal point of the Museu de Ciències Naturals, the Natural History Museum of Barcelona. Before being changed over into an exhibition hall in 2011, the structure was prominently known as Forum Building.

The Museu Blau is housed in a famous triangular blue structure (consequently its name) planned by acclaimed Swiss designers Herzog and de Meuron.

Alongside the Museu Blau, the Barcelona Natural History gallery arrange contains other three places in the city: the Martorell Museum, the Laboratory of Nature, and the Montjuïc Botanical Garden; yet, the Museu Blau is by a long shot the most well known among them.

Situated in the Forum Park, on Barcelona’s waterfront, the exhibition hall’s structure, planned by Herzog and de Meuron in the wake of winning a building rivalry held in 2000, was initially considered as the primary setting of the Forum Universal de les Cultures.

Facilitated in Barcelona in 2004, the Forum occasion to some degree started the urban remodel of a zone contained between the eastern finish of the Avinguda Diagonal road, the city waterfront, and the Ronda del Litoral; already, this 40-hectare site was a kind of a dead zone, involved by old modern structures and neglected specialized frameworks.

Flying perspective on the Forum Park region during the Forum Universal de les Cultures 2004 (photograph: Almadavarez), and two perspectives on the Museu Blau from south-west and north-west; the tall white structure in the last two pictures is the Diagonal ZeroZero high rise by Emba Estudi Massip-Bosch planners (photographs © Inexhibit)

Herzog and de Meuron planned the 9,000-square-meter (96,875-square-foot), triangular-molded Forum Building meaning to amplify its practical adaptability, just as to make an outfit of connections between the different useful territories, which incorporated a 3200-seat assembly hall, display spaces, organization workplaces, and an eatery.

The overwhelming flat state of the structure dynamically separates from the tenderly slanted ground level, therefore making a secured open square that can be utilized throughout the entire year.

The solid useful and visual connection among inside and outside is typified by a grouping of “voids”, slice through the structure, which outwardly associate the open square on the ground floor with the more private and close spaces on the main floor and on the cellar level of the Museu Blau, simultaneously giving daylighting and ventilation to them. The modelers additionally gave specific consideration to materials. The harsh, blue-hued mortar which covers the exteriors of the gallery, crossed by a few profound vertical gaps, makes an amazing appear differently in relation to the tempered steel cladding of the structure base side, which likewise shapes the roof of the open court and brings out the outside of the ocean.

In 2011, the migration of the Natural History Museum at the Forum Park gave the structure a subsequent life. The enormous secured open square and the adaptable spaces which described the structure initially imagined for the 2004 Barcelona Forum of Cultures occasion end up being likewise able to fit the prerequisites of a cutting edge science exhibition hall. In 2009, both the venture for the redevelopment of the structure into a historical center and the plan of its center display were created by Herzog and de Meuron by and by.

The Museu Blau highlights a changeless presentation, entitled Planet Life, transitory display spaces, workshops, research centers, a gathering room, a media library, a shop, and workplaces for the exhibition hall’s staff.

The primary passageway of the gallery is situated under the cantilevered volume of the structure; from here, the guests, going through an anteroom situated on the ground floor, arrive at the main floor, on which the vast majority of the lasting presentation displays are found.